Sesamacademie Nieuwsbrief
Bekijk in de browser
logo Sesam

SESAM Nieuwsflits

April 2019
Muziekvereniging wil meer structuur

Muziekvereniging wil meer structuur

Het bestuur van Muziekvereniging Wilhelmina Rijssen heeft te veel taken: bestuurlijk én uitvoerend. 
Adviesvraag: help ons bij het opzetten van een duidelijke structuur in het bestuur en de vereniging en bij het maken van een beleidsplan.
Rembrandt in Ruurlo

Rembrandt in Ruurlo

De Kunstkring Ruurlo is een vereniging met 300 leden. Men organiseert creatieve en kunstzinnige cursussen op vele terreinen, muziekoptredens, exposities en lezingen. De kunstkring vormt daarmee een daarmee een belangrijke voorziening in Ruurlo en omgeving.
De vraag aan SESAM academie luidt: hoe zet je het programma ‘Beleef Rembrandt in de Achterhoek’ in 2019 zo goed mogelijk in de markt?

Samenwerking met Vereniging Nederlandse Voedselbanken

Samenwerking met Vereniging Nederlandse Voedselbanken

De Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, waarvan 168 lokale voedselbanken en 10 distributiecentra lid zijn, en SESAM academie sloten een samenwerkingsovereenkomst.
De Vereniging ondersteunt de leden bij de uitvoering van haar kerntaken. Wekelijks worden 40.000 voedselpakketten verstrekt, er zijn 11.000 vrijwilligers actief bij de organisatie. Leden van de Vereniging kunnen voor advies een beroep doen op SESAM adviseurs.
Verandering vaak door nieuw(e) bestuur(der)

Verandering vaak door nieuw(e) bestuur(der)

LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst) is op zoek gegaan naar verenigingen die het roer hebben omgegooid. Wat is hun motivatie om het anders aan te gaan pakken en welke werkwijze heeft bijgedragen aan het succes? 
Eén van de opvallende gelijkenissen tussen de ondervraagde verenigingen, is dat een verandering vaak is ingezet door een nieuw(e) bestuur(der) of door professionele hulp van buitenaf. De publicatie biedt bestuurders en professionals stof tot nadenken: hoe zou ík het nu kunnen aanpakken bij mijn eigen vereniging.
Je kunt hier de publicatie downloaden.

Vergrijzing knelpunt bij amateurkunst

Vergrijzing knelpunt bij amateurkunst

Muziekverenigingen, koren, schilder-, foto- en filmclubs, toneel- en dansverenigingen zijn een belangrijke voorziening voor kunstbeoefenaars in Nederland. LKCA is een grootschalig onderzoek gestart waarin is gekeken naar organisatiekracht, artistiek aanbod en maatschappelijke oriëntatie van verenigingen: de VerenigingsMonitor. 
Bijna tweederde van de amateurkunstverenigingen in Nederland noemt de geringe aanwas van leden en vergrijzing van de vereniging als grootste knelpunt.

Winnaars vrijwilligersprijzen bekend

Winnaars vrijwilligersprijzen bekend

Met de Meer dan handen vrijwilligersprijzen 2019 worden lokale en landelijke organisaties én bijzondere vrijwilligers in het zonnetje gezet. Op 15 februari zijn de winnaars bekendgemaakt: Ixta Noa, Stichting Anders uit Papendrecht en Pip Schevers uit Meijerijstad. De publieksprijzen gingen naar het Vrijwilligersplein van Alzheimer Nederland, Avavieren en Stef Verhagen.
Lees meer

Maatschappelijke diensttijd op proef

Maatschappelijke diensttijd op proef

Begin januari 2019 zijn weer 34 projecten van start gegaan als proeftuin voor de inrichting van de maatschappelijke diensttijd in Nederland. Naast de 41 eerder gestarte proeftuinen zijn hiermee nu meer dan 70 proeftuinprojecten in uitvoering.
 


Facebook

LinkedIn

Twitter

logo Sesam
Afmelden voor mailings
7321 CD Apeldoorn | Deventerstraat 130 c | 055 360 29 16 | info@sesamacademie.nl