Bekijk in de browser
logo Sesam

SESAM Nieuwsflits

Mei 2021

Voor bijna alle SESAM advisering die nu plaatsvindt wordt gebruik gemaakt van digitale middelen in combinatie met persoonlijk contact. Werkenderwijs ervaren we dat deze vorm nieuwe kansen en mogelijkheden biedt. Waar om reden van afstand en tijd een overleg op korte termijn soms lastig in te plannen is, is er voor een digitaal overleg vaak wel een moment te vinden. Zo houden we de vaart erin. Dat daarmee voor alle partijen ook de kosten laag zijn is mooi meegenomen.
De ervaring die we nu opdoen met digitaal werken houden we vast: wij willen een hybride organisatie zijn die fysieke en digitale mogelijkheden aanbiedt.

Nationaal Fonds voor de Sport

Nationaal Fonds voor de Sport

NOC*NSF en VSBFonds lanceren eind mei een nieuw Nationaal Fonds voor de Sport vanuit de overtuiging dat de vele sportverenigingen, sportfondsen, sportbonden en andere georganiseerde sportinitiatieven, -projecten en -programma’s in ons land een belangrijke, positieve maatschappelijke impact hebben op de wijken, buurten en gemeenten waar zij actief zijn. Zij vervullen een essentiële, sociaal verbindende functie. Behalve een eerste financiele injectie wil het fonds ook structurele ondersteuning bieden.  
Lees meer

BVm Nieuwe status sociale ondernemingen

De nieuwe status voor Nederlandse bedrijven die ondernemen met een sociaal of maatschappelijk doel is een stap dichterbij. Afgelopen zomer kondigde staatssecretaris Keijzer aan een aparte juridische vorm voor maatschappelijke ondernemers uit te zullen werken. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat zij een gebrek aan erkenning en herkenning ervaren om optimaal hun doelen te behalen. Met de maatschappelijke BV, oftewel BVm, wil Keijzer de inmiddels meer dan 5000 Nederlandse ondernemers ondersteunen in het bereiken van hun maatschappelijke missie.
Lees meer

 

Ondernemen tegen eenzaamheid

Ondernemen tegen eenzaamheid

Samen met het KPN Mooiste Contact Fonds start Oranjefonds een zoektocht naar ambitieuze sociaal ondernemers die eenzaamheid aan willen pakken. Met hun nieuwe 3-jarige programma Ondernemen tegen eenzaamheid willen zij gezamenlijk substantieel en structureel een bijdrage leveren aan de vermindering van eenzaamheid in Nederland. Deelnemers ontvangen niet alleen een financiële impuls, maar krijgen ook workshops en coaching, toegang tot een relevant netwerk en landelijke zichtbaarheid.
Aanmelden tot en met 2 mei https://lnkd.in/dxirCWD.

Wetswijziging voor ANBI'S

Wetswijziging voor ANBI'S

De ANBI wet- en regelgeving is met ingang van 1 januari 2021 gewijzigd. Voor de wat grotere ANBI’s wordt een model formulier verplicht om jaarlijks in te vullen en te publiceren. Alle bestaande ANBI’s krijgen daarover zelf bericht van de belastingdienst via een brief. 
Zie ook www.belastingdienst.nl/anbi  

Poortwachters in vrijwilligersorganisaties

Poortwachters in vrijwilligersorganisaties

Poortwachters zijn het eerste aanspreekpunt met wie de potentiële vrijwilliger in contact komt en zijn vaak ook de vertegenwoordiger voor hun organisatie naar de buitenwereld. Meer weten over de rol in relatie tot nieuwe vrijwilligers binnenhalen?
Lees dan het hele artikel.

 

Bestuur en toezicht op orde

De nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen is per 1 juli 2021 van kracht, alle verenigingen en stich-tingen moeten op die datum aan deze wet voldoen. 
Het gaat om de positie en plichten van bestuurders en toezichthouders en hun aansprakelijkheid en over belangenverstrengeling, financieel beleid en procedures bij grote uitgaven en investeringen.
Niet commerciële verenigingen en stichtingen vallen onder het overgangsrecht en kunnen aanpassing van de statuten nog voor zich uit schuiven, maar dat is gelimiteerd tot 5 jaar. Moeten zij eerder hun statuten aanpassen, dan moeten op dat moment de statuten met de wet in overeenstemming worden gebracht.
WBTR.nl is een initiatief van non-profit koepel-organisaties en grotere verenigingen om hun leden te ondersteunen. Via deze site kunnen verenigingen en stichtingen gemakkelijk, goed en betaalbaar aan de nieuwe wet voldoen.
Kleine organisaties kunnen korting krijgen op het stappenplan. Zij mogen de kortingscode van NOV (NOV50) gebruiken. Behalve de organisaties die in een G10* gemeente actief zijn. Die organisaties kunnen de kortingscode van de vrijwilligerscentrale gebruiken. 
*De tien grootste gemeenten van Nederland: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen.

Facebook

LinkedIn

Twitter

logo Sesam
Afmelden voor mailings
7321 CD Apeldoorn | Deventerstraat 130 c | 055 360 29 16 | info@sesamacademie.nl